Харчова непереносимість

Алергія та харчова непереносимість – не рідкість. У вашої собаки постійний свербіж? У нього проблеми зі шкірою? Або щось не так з його травленням? Якщо інші причини, такі як паразити або бактеріальні інфекції, вже виключені, це можуть бути симптоми харчової алергії або непереносимості. Ось що ви можете зробити, якщо ваша собака має харчову непереносимість або харчову алергію.

У вашої собаки алергія чи непереносимість?

Яка різниця між алергією та непереносимістю? Якщо коротко, алергія впливає на імунну систему вашої собаки, тоді як непереносимість – це коли організм не може переробити певні речовини під час травлення. Однак симптоми у собаки з харчовою алергією або непереносимістю можуть бути дуже схожими, що ускладнює розрізнення між ними. Та лікування в обох випадках полягає в тому, щоб уникати харчового компонента, на який реагує ваша собака.

Які симптоми харчової непереносимості або харчової алергії?

Власники зазвичай одразу помічають проблеми з травленням та шкірою у свого собаки, але хвороби вуха або кон’юнктивіт також можуть бути ознакою харчової алергії або харчової непереносимості. У вашої собаки також може бути алергія на інші речовини, що не містяться в кормі, слід також розглянути, чи справді вона реагує на корм.

Типові тригери алергії включають шампунь, ліки, ароматизатори в їжі або ласощі, а також добрива або спреї, яким ваша собака може піддаватися під час прогулянки. У разі сезонних скарг, на додаток до алергії на пилок, дорожня сіль, яку ваша собака злизує зі своїх лап або плід, знайдений і з’їдений на вулиці також можуть зіграти свою роль.

Що таке елімінаційна дієта?

Непереносимість або харчову алергію не завжди можна виявити за допомогою одного тесту, тому, якщо є підозра, є можливість дізнатися, на що реагує ваша собака, використовуючи елімінаційну дієту або виключення. Це зменшує якомога більше компонентів у раціоні та тимчасово забезпечує лише одне джерело білка та одне джерело вуглеводів, яких в ідеалі собака ніколи раніше не мала.

Важливо проводити таку дієту виключення для собак тільки під наглядом ветеринара. Зазвичай протягом шести-восьми тижнів спостерігають, чи змінюються симптоми вашої собаки. Якщо симптоми зменшилися, ви можете поступово додавати в корм окремі компоненти, які раніше були частиною раціону, щоб перевірити, на які інгредієнти реагує ваша собака. Це так звана «провокаційна дієта». Однак таку дієту можна проводити тільки в тому випадку, якщо симптоми алергії у вашої собаки не загрожують життю, і її слід проводити тільки після консультації з ветеринаром. Як тільки у вашої собаки знову з’являться симптоми, ви знаєте, що вам слід уникати цього харчового інгредієнта.

З елімінаційною дієтою, яка базується на мінімальній кількості їжі або самостійно складеної елімінаційної дієти, доцільно собаці давати відповідні вітамінні або мінеральні препарати не пізніше ніж через вісім тижнів, щоб запобігти симптомам їх дефіциту, стосується молодих собак з двох тижнів, оскільки у них можуть розвинутися проблеми зі скелетом. Це слід робити тільки після консультації з ветеринаром. Як тільки у собаки знову з’являться симптоми, ви знаєте, що вам слід уникати цього харчового інгредієнту.