Профілактика шкірних захворювань

Коли шерсть тьмяне, а шкіра лущиться – це перша ознака. Причин для цього може бути багато. Ви можете дізнатися більше у цій статі.

Причини проблем зі шкірою

Причини проблем зі шкірою можуть бути найрізноманітнішими. Часто буває алергія, але також внутрішні захворювання та інфекції можуть проявлятися через шкіру. Правильне харчування є основою для оздоровлення шкіри та блискучої шерсті вашого собаки. Незалежно від того, чи є тьмяне, кудлате хутро, лускава шкіра або навіть запалені ділянки шкіри, що сверблять, – проблеми у собак зі шкірою можуть мати багато різних причин. Поширені причини включають зараження алергією паразитами (наприклад, блохами або кліщами) та зараження грибками чи бактеріями. Захворювання обміну речовин, такі як цукровий діабет і дисфункція щитовидної залози, можуть проявлятися також порушеннями шкіри та хутра. Останнє, але не менш важливе, харчування також впливає на здоров’я шкіри вашої собаки, наприклад, у разі нестачі поживних речовин.

Наприклад, ваша собака може відчувати дефіцит поживних речовин, якщо:
  • Його дієта недостатньо поживна.
  • Його організм не може їх правильно засвоювати або виходить з них передчасно (наприклад, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту).
  • Або певні компоненти корму перешкоджають засвоєнню поживних речовин.

Наступні приклади покажуть вам, дефіцит яких поживних речовин може призвести до проблем зі шкірою у собаки:
  • Відсутність високоякісного білка може призвести до тьмяної, ламкої шерсті та дуже рогової, лускатої шкіри. Також може порушуватися пігментація шкіри.
  • Якщо ненасичені жирні кислоти (наприклад, містяться в рослинних оліях) відсутні, шерсть вашої собаки здається тьмяною, а шкіра утворює жирні лусочки. Це може призвести до підвищення сприйнятливості запалення зовнішнього слухового проходу та інфекцій.
  • Дефіцит цинку може проявлятися через випадання волосся, порушення ороговіння шкіри, відсутність пігментації і, якщо дефіцит яскраво виражений, також через виразкові зміни шкіри.

«Багато» не завжди дуже допомагає

Чи знаєте ви, що не тільки дефіцит, але й надлишок певних поживних речовин може призвести до проблем зі шкірою у собаки? Наприклад, якщо корм містить занадто багато важкозасвоюваного білка, кишкові бактерії перетворюють його на шкідливі продукти розпаду, які можуть негативно впливати на шкіру.

Отже, що робити, якщо у собаки проблеми зі шкірою? У разі простих проблем зі шкірою зміна корму може мати позитивний ефект. Дослідники підозрюють, що зміна дієти сприятливо впливає на жителів кишечника. Інший тип їжі може краще задовольнити потреби вашої собаки. Критичні зміни шкіри завжди повинен оглядати ветеринар.